Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ASPASTA ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΙΣΩ... (18)




Προτείνοντας τη βδομάδα που πέρασε αρκετά ματς απ' το πρωτάθλημα της Χιλής -και με τη βοήθεια του παραπάνω βίντεο που βρήκα στον Guardian- θυμήθηκα τον Μαρσέλο Σάλας. Έναν απ' τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ποτέ η χώρα της Λατινική Αμερικής.

Ο Σάλας γεννήθηκε το 1974 και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2007, στα 33 του. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 στην Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε στην οποία λατρεύτηκε παθιασμένα. Σε 75 συμμετοχές εκεί σκόραρε 50 φορές, τις περισσότερες θεαματικά. Αυτή του η παρουσία του έδωσε το εισητήριο για την Αργεντινή και τη Ρίβερ Πλέιτ. Στη Ρίβερ ο Σάλας συνέχισε να βγάζει μάτια, πράγμα που οι ευρωπαίοι δεν αγνόησαν. Το 1998 τον απέκτησε η μεγάλη Λάτσιο του τέλους της δεκαετίας του '90. Εκεί ο Μαρσέλο συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα και οδήγησε τους πρωτευουσιάνους στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου Ιταλίας, ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου κι ενός ευρωπαϊκού σούπερ καπ! Το 2001 πήγε στη Γιουβέντους και πήρε μαζί του μια κακοδαιμονία που δεν είχε προηγούμενο. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν ο μεγάλος Χιλιανός πήγαινε απ' τον έναν τραυματισμό στον άλλο, απ' το ένα χειρουργείο στο επόμενο. Στη Γιούβε αγωνίστηκε μόλις 18 φορές και σκόραρε δύο γκολ..

Η Ρίβερ το 2003 θέλησε να του δώσει μια ευκαιρία να σώσει την καριέρα του καθώς ήταν μόλις 29 χρονών. Τον πήρε δανεικό απ' τους Ιταλούς και σχεδόν απαλλαγμένος από τραυματισμούς ο Μαρσέλο προσπάθησε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο. Έβαλε άλλα 10 γκολ σε 32 παιχνίδια ωστόσο ποτέ δεν έγινε αυτό που ήταν πριν. 

Τις σκέψεις του να σταματήσει νωρίς-νωρίς το ποδόσφαιρο τις διέκοψε η πρόταση της αγαπημένης του Ουνιβεσιδάδ ντε Τσίλε. Το 2005 επέστρεψε εκεί που αγαπήθηκε σαν Θεός. Πάλι οι τραυματισμοί όμως τον κράτησαν εκτός αγωνιστικών χώρων, δίνοντάς του την ευκαιρία για 10 μόνο συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2006 σε πείσμα όλων δεν αποσύρθηκε. Πίστεψε στον εαυτό του κι έκανε μια γεμάτη χρονιά που οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς του πρωταθλήματος, το οποίο χάθηκε στα πέναλτι από την Κόλο-Κόλο. Το καλοκαίρι του 2007 φάνηκε να λέει αντίο αλλά ήταν για λίγο. Η αγάπη του για την ασπρόμαυρη νίκησε και επέστρεψε έξι μήνες αργότερα για μια τελική παράσταση. 

Έμεινε στην ενεργό δράση ως το Νοέμβρη του 2008 με τελικό απολογισμό καριέρας 400 συμμετοχές και 192 γκολ. Πολλά απ' αυτά ήρθαν με την εθνική ομάδα της Χιλής, εκεί που πραγματικά διέπρεπε. Από ένα τέτοιο ματς απέναντι στην Αγγλία στο Γουέμπλεϋ είναι και τα γκολ στο παραπάνω βιντεάκι. Το πρώτο μάλιστα θεωρείται από πολλούς και το κορυφαίο στην πλούσια και θεαματική καριέρα του "matador".

Δεν υπάρχουν σχόλια: